Samenwerking RUR en AD.nl

Recht uit Rotterdam werkt vanaf maandag samen met het Algemeen Dagblad. Lees in onderstaand artikel van AD.nl wat de samenwerking precies inhoudt.

Video’s en vlogs – door onder anderen Sander de Kramer en Harry Vermeegen – met de mooiste Rotterdamse verhalen op het gebied van economie, sport, cultuur, politiek en cultuur. AD Rotterdams Dagblad werkt vanaf maandag samen met de internetzender Recht uit Rotterdam, RUR. Oprichter Jan Dirk Stouten legt uit wat de AD-lezer kan verwachten.

Voor de mensen die jullie niet kennen, wat is RUR?
RUR is een nieuwe internetzender met mooie programma’s van bekende en minder bekende makers. Eigenlijk wil RUR er echt voor iedereen in de stad zijn, maar ook voor mensen die iets met de stad hebben. Onze doelgroep is groter dan alleen Rotterdammers. Harry Vermeegen – echt een icoon – gaat voetbalvlogs maken, Sander de Kramer portretteert bekende en onbekende stadgenoten in Markante Rotterdammers. Maar we hebben ook Jet Sol die oudere Rotterdammers bezoekt in verzorgingstehuizen. Dat zijn vaak bijzondere en intieme gesprekken met mensen die onze stad hebben gemaakt. We willen het gevoel van Rotterdam overbrengen. Zelf maak ik met Frank Vijg de voetbaltalkshow de week van Feyenoord en Excelsior waarbij gasten uit de voetbalwereld aanschuiven. Maar er komt nog veel meer.

Hoe gaat die samenwerking met AD Rotterdams Dagblad er precies uitzien?
Bezoekers van AD.nl/Rotterdam krijgen onze programma’s te zien. Aan de andere kant nemen wij weer nieuwsberichten van jullie over. De bedoeling is elkaar te versterken. Toen ik met mijn compagnon Jan Smit (Made in Rotterdam) RUR opzette waren we er al snel uit dat we willen samenwerken met alle mensen in de stad. Van De Doelen en Feyenoord tot de RET en de politie. Het AD Rotterdams Dagblad hoort daar ook bij. Voor het AD is video heel belangrijk geworden. RUR zal nooit een nieuwszender worden en het AD Rotterdams Dagblad zal nooit programma’s maken zoals Sander de Kramer dat doet of een dagelijkse voetbalshow brengen. De AD-lezer krijgt dus echt iets extra’s.

Veel mensen kennen je van RTV Rijnmond. Hoe kwam RUR op je pad?
Ik ben met 20 jaar begonnen bij RTV Rijnmond en heb daar ruim 26 jaar gewerkt. Jarenlang combineerde ik mijn baan als sportverslaggever met het ondernemerschap. In 2016 nam ik het besluit om te stoppen bij Rijnmond. Het was klaar. Ik ben Rijnmond nog steeds heel erg dankbaar voor alle mooie dingen die ik heb kunnen doen. Jan Smit vroeg mij om hoofdredacteur van het zakenblad Friends in Business te worden. Korte tijd later ontstond het idee voor RUR, gebaseerd op alle veranderingen in de media van tegenwoordig. Wie kijkt er nog televisie op vaste tijdstippen? Als er een brand in de Botlek is, staat het nieuws eerder op Facebook live dan op RTL of NOS. De ontwikkelingen in de nieuwe media gaan zo ontzettend snel.

RUR heeft een flink aantal bekende Rotterdammers aan zich gebonden, maar wie staat er nog op je lijstje?
Ik zou het heel tof vinden om elke week een mooi gesprek met burgemeester Aboutaleb te voeren. Hij weet altijd dingen te zeggen die mensen raken en waar ze over nadenken. Het zou kunnen gaan over de actualiteit maar ook over wat hem beweegt. Het liefst was ik daar afgelopen vrijdag al mee begonnen.

Rotterdam zit momenteel behoorlijk in de lift, zijn er nog zaken waar je je zorgen over maakt?
De tweedeling die je ziet tussen Noord en Zuid. Ik was een paar maanden geleden met mijn vriendin privé bij North Sea Jazz in Ahoy. Kaartjes kosten een paar honderd euro. Tel daarbij nog een paar tientjes voor twee glazen wijn en een paar tapa. Zeker 95 procent van de bewoners van Zuid kan dit evenement in hun eigen buurt niet betalen. De levensverwachting op Zuid is negen jaar lager dan in Kralingen. Het is bizar dat daar alleen maar een brug tussenzit. Ik ga mezelf niet profileren als wereldverbeteraar, maar dit is wel iets waar ik me zorgen over maak. Het is iets waar we allemaal verantwoordelijk voor zijn.

Zie je ook een rol voor RUR om dit aan te kaarten?
Het zou een idee zijn om hierin met het AD op te trekken. Als RUR laten we de dingen zien zoals ze zijn. We willen mooie programma’s maken, maar dat is niet automatisch alleen maar een goed nieuwsshow.

Waar ben je het meest trots op?
Ik denk toch wel de mensen in deze stad. We beginnen nu eindelijk het underdog-gevoel af te schudden en worden met z’n allen steeds trotser. Dat vind ik echt geweldig. Vroeger kon je op maandagavond een kanon afschieten op de Meent en de Coolsingel maar nu is het hartstikke druk. Het lijkt of er overal wel wat te doen is. Rotterdammers zijn trots, maar dat mag er nog wel wat meer uitkomen. Met RUR willen we daar ook aan bijdragen. We maken dit voor de stad en de Rotterdammers.